Recent Posts

Deze website bevat de uitzendingen van de Amsterdamse Inlichtingen Dienst die via Salto (lokale publieke omroep Amsterdam) worden uitgezonden en gehost.

40 JAAR

Ook leuk (exernal sites):

The ugly Stroads

Het dagelijks verkeerde

“Hoe sterk is de eenzame fietser” was ooit een liedje van een protestsong-writer, ontstaan in een tijd dat de natuur genadeloos werd overgenomen door asfalt en de binnensteden werden gesloopt voor de shopping experience, kroegen leveren immers geen geld op voor grondspeculanten.

Nu kon je destijds nog wel eens terecht bij een politieke partij of een wat neutralere denktank (bijvoorbeeld de “Werkgroep 2000” uit Amersfoort), tegenwoordig is alles vervat in een door en door verrot systeem van voorlichters die specialisten en deskundigen afschermen.

Toen ik 14 jaar was (dat is 48 jaar geleden) stuurde ik een raadsadres naar Burgemeester, Wethouders en de Gemeenteraad van Hilversum om te duiden dat hun verkeerscirculatieplan, opgesteld door Bureau “Goudappel & Coffeng” niet op mijn goedkeuring kon rekenen. De halve binnenstad van schapendorp Hilversum moest wijken voor een 4-baans ringweg zodat alle kooplustigen uit het Gooi op zaterdagmiddag naar de parkeergarage van het Hilvertshof konden sjeezen. De rest van het dorp met 100.000 inwoners moest zijn bek houden en vooral thuisblijven.

Toen het eerste stuk vierbaansweg (van een snelweg was geen sprake want er stonden om de tweehonderd meter stoplichten) geleverd was viel er binnen 2 maanden de eerste dode. Ik spande een bakfiets op met doeken en organiseerde een bezetting van de Stationsstraat, tot zolang de fotograaf van de Gooi & Eemlander tijd nodig had om een accurate foto te nemen. Met mij waren een stuk of twintig mededemonstranten varieerend in de leeftijd van 6 tot 82. We werden met een man of zes gearresteerd en ik werd verhoord. Hoe ik het in mijn hoofd haalde als kind van veertien jonge mensen en oude mensen deel te laten nemen aan deze demonstratie. “Vraag het maar aan de vrouw die is doodgereden, zij spreekt niet meer…”

De Staat van de Straat is een televisieprogramma over het wegdek en alles wat daarbij komt kijken in Amsterdam. In de eerste aflevering (proloog) de onthulling van de “Rode Loper”, het opnieuw ingerichte Damrak in 1991 door Sinterklaas. Aflevering 1 gaat vervolgens over wat er aan de hand is op de Vijzelstraat, een eeuwigdurende verbouwing waar geen eind aan komt en in aflevering 2 richten we de camera op de Ferdinand Bolstraat die nu al twee jaar heringericht is. Wat kom je dan tegen?